GEZEGENLERİN DÜNYAYA UZAKLIKLARI

Güneş Sistemimizdeki Gezegenlerin Dünyaya Uzaklıkları

Dünya, Samanyolu galaksisinde bulunan Güneş sisteminin içerisindeki 8 gezegenden biridir. Dünyayı diğer gezegenlerden ayıran en önemli özelliği, Güneş’e olan mesafesinin ideal olması sebebiyle üzerinde yaşam barındırıyor olmasıdır. Güneş sistemi içerisindeki diğer gezegenlerde bildiğimiz kadarıyla hayat bulunmamaktadır.

Gezegenlerin Dünyaya Olan Uzaklıkları Nasıl Ölçülüyor?

Geçtiğimiz yüzyılda yapılan astronomi araştırmaları sonucunda yıldız ve gezegenlerin salında Dünyaya tahmin ettiğimizden çok daha uzakta olduklarını keşfettik. Bu mesafeler günlük hayatın içerisinde kullandığımız ölçü birimleriyle ifade edilebilecek ve kolaylıkla kavranabilecek mesafeler değildi.
İşte bu yüzden gezegenler arasındaki mesafeler “Paralaks” adı verilen bir yöntemle hesaplanmaktadır. Bu yönteme göre Dünyaya olan uzaklığı saptanmak istenen bir gezegen, iki farklı açıdan gözlemlenir ve bu iki noktanın arasında bulunan mesafe ile gezegenin bu noktalardan görüntülenme açıları kullanılarak gezegenin Dünya’ya olan uzaklığı hesaplanabilir.

Güneş Sistemindeki Gezegenlerin Dünyaya Olan Uzaklıkları

Güneş sistemindeki gezegenlerin hiçbiri sabit değildir. Sürekli olarak Güneş’in etrafında dönerler ve bu hareket gezegenlerin konumlarında ve birbirlerine olan uzaklıklarında farklılık yaratabilmektedir. Yani bazı dönemlerde bu gezegenler Dünyaya daha yakın bir mesafede olurken, bir süre sonra Güneşin etrafındaki hareketleri sonucu Dünya’dan daha uzak bir konumda bulunabilmektedirler.
Dünyaya en yakın konumda bulunan gezegen Venüs gezegenidir. Havanın açık olduğu gecelerde çıplak gözle de gözlemlenebilen Venüs gezegeninin Dünyaya uzaklığı en yakın konumdayken 38 milyon kilometre civarındadır. Bize yakın diğer bir gezegen ise ilerde kolonileştirilmesi planlanan Mars gezegenidir. Mars’ın Dünyaya olan uzaklığı 55 Milyon kilometre civarındadır. Merkür gezegeni de 77 milyon kilometre ile Dünyaya yakın gezegenler kuşağına dahil olmaktadır.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter ise Dünyadan yaklaşık 620 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Satürn gezegeni 1 milyar 195 milyon kilometre ile Dünyaya en yakın olduğu konumdayken bile bize çok uzak bir mesafede bulunmaktadır. Uranüs gezegeni Dünyaya 2 milyar 582 milyon kilometre ve Neptün gezegeni de yaklaşık 4 milyar 350 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu rakamlar, gezegenler dünyaya en yakın konumdayken saptanan rakamlardır, gezegenler güneşin etrafında dönerek hareket ettikçe aralarındaki mesafeler de değişmektedir.

Yorumlar

  1. benim yazımı kopyalayıp yayınlamışsınız hemen kaldırın yoksa şikayet edeceğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

JÜPİTER VE SATÜRN'ÜN DÜNYAYA UZAKLIĞI

GEZEGENLERİN GÜNEŞE VE DÜNYAYA UZAKLIKLARI